Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2018 16:07 - Уинстън Чърчил и депресията
Автор: journaligator Категория: История   
Прочетен: 1444 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 11.02.2018 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За Уинстън Чърчил, смятан от мнозина за един от най-великите лидери на 20-ти век, се предполагa, че е страдал от биполярно разстройство. След като отчита многобройни симптоми като депресия, суицидни намерения, мания, както и намалена нужда от сън, лекарят на Чърчил, лорд Моран, разказва в мемоарите си Уинстън Чърчил: борбата за оцеляване, че той е дал диагноза с биполярно разстройство  на намиращия се в средна възраст Чърчил. Британският лидер често е наричал своите периоди на интензивна и продължителна депресия "черно куче". По време на тези пристъпи, според съпругата му Клементин Чърчил имал малко енергия, малко интереси към каквото и да е, загуба на апетит, и затруднена концентрация. От другата страна на спектъра, когато неговото "черно куче" ставало послушно, Чърчил е показвал необичайно високи нива на енергия и неуморност, като често е работел от 8 часа сутринта до 2 часа през нощта. За съжаление, тези периоди на необичайна производителност намалявали, когато неговото "черно куче" се завръщало след само няколко месеца отсъствие. Чърчил, въпреки трудностите, породени от осакатяващата го депресия, пренебрегвал принадлежността си към нея и живял живот, изпълнен с цели и постижения.

 

 

Чърчил приема душевното си състояние и същевременно помага за подобряване на живота на много хора. През 1911 г. Чърчил преминава през периоди на депресия и започва да подготвя Великобритания за война. Той учредява Кралската военновъздушна служба, след като забелязва растящата войнствена природа на Германия, очаквайки непосредствен конфликт (Първата световна война). Смята се, че депресията на Чърчил е увеличила неговите реализъм и емпатия, като са му помогнали да прецени истинските опасности, които иначе са били пренебрегвани от колегите му. По същия начин, през Втората световна война, засиленият скептицизъм му е позволил да оцени реалистично постоянно нарастващата немска заплаха. През Втората световна война същевременно Чърчил държи своето черно куче на каишка" и поддържа висок британския дух. Редовно изнасяйки речи пред Парламента и британските граждани, скоро той става емблематичен лидер на военните действия срещу Силите на Оста.

Далновидността и вдъхновяващото въздействие на Чърчил несъмнено са спасили живота на много хора и може дори да са променили курса на Първата и Втората световна война. Той неволно се възползва от депресивните си и манийни епизоди. Имайки рядко срещано високо ниво на енергия, активност и безпокойство, той публикува 43 книги, докато изпълнява задълженията си на премиер. Кулминацията на писателската му кариера е присъждането на Нобелова награда за литература от 1953 г. заради редицата негови публикации.


Робърт Йе



Тагове:   Чърчил,   история,


Гласувай:
1



1. germantiger - ...
11.02.2018 22:14
Всъщност чърчхилл и неговата британска империя тогава владяла колониално стотици племена и народи е виновна за ВСВ наред с другите победители от ПСв, които предизвикаха ВСв.

Вината освен на Британската империя, е също на Френската маскирана като република колониална империя и на САЩ - победители и наложи Версай.

Винбата също е споделена от агресивния и човекотъпчещ СССР.

За вината на Германия разбира се всички знаем - геманците са виновни за всичко в историята, вкл. за наводненията в китай, за глада в етиопия днес и за сушата на марс също е виновен Хилер/австриеца
цитирай
2. radostinalassa - Чърчил е имал
12.02.2018 18:37
хроничен херпес на устата и лицето. Пушил е денонощно пури. Това с херпеса говори за хронични инфекции, които явно са достигали при депресия до мозъка му и са го напускали при маниакалната фаза.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: journaligator
Категория: Други
Прочетен: 53364
Постинги: 33
Коментари: 4
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930