Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 08:01 - Събота или неделя е денят, отреден за Бога
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 2048 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 14.09.2022 07:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В духовните среди, периодично е възниквал въпросът за това в кой ден да се почива, тъй като в Писанието и в една от Божиите заповеди се посочва съботата. Има не малко защитници на идеята че съботата е истинският ден за почивка (в християнски смисъл) и те изтъкват своите аргументи. Редно е да отбележа че питах Д. Мангуров по този въпрос и неговият отговор бе че съботата е старозаветното, но след Възкресението на Христос, неделята е денят за почит на Бога; т.е. старото вече не важи, актуално е Новото.
Допълнително се сещам че съботата е под влиянието на Сатурн, а неделята - на Слънцето.

Kак се е проявил геният на езика при различните народи? На руски неделя е Воскресенье, т.е. директна насока към Възкресението Христово, на английски е Sunday, на немски Sonntag, произлизащо от Sonnentag, и в двата случая означаващо слънчев ден, ден в който се почита Слънцето, съответно Божественото. Следователно, всички индикации сочат че съботата не е денят за почивка, а неделя.

image

Ето сега попаднах на думи на Беинса Дуно по този повод, които се оказват в потвърждение на посоченото обяснение:

" И тъй, у кроткия човек кои качества виждате? Имаме 16 качества. Като съберем 1+6 = 7 – числото на пълнотата. Кроткият човек може преспокойно да си почива в неделя. Неделята е ден на виделината, а съботата е ден на тъмнината. Съботата значи, че еволюцията е завършила своя цикъл и няма никакви условия. А неделята показва първия ден на туй Божествено събуждане. Когато някой казва: "Добре да празнуваш неделята и съботата", аз казвам: Когато умираш, ще трябва да празнуваш съботата, а когато възкръсваш – неделята. Това е правилното. Това е грамадната разлика между съботата и неделята.

Според вас, кой ден трябва да се празнува? Ако умирате, ще празнувате съботата, ако се раждате – неделята, която е ден на виделината. Нали в петък вечерта и в събота Христос преседя в гроба, а в неделя излезе из своята почивка. Значи, Христос признава съботата, а после почнаха да празнуват неделята. Ние, съвременните културни хора, трябва да празнуваме неделята. Ами онези, които са влезли в гроба? Аз не вярвам в хора, които не са влизали в гроба, които не са слизали в ада, да извадят своя брат. Да се отиде в ада, е изкуство, а в рая всеки знае. Красивата мома всеки я обича, като я види, казва: "Колко е хубава!" – и почва да се подмазва; ама, господинчо, да я понесеш вътре в корема си. Ще кажеш: "Не искам да бъда аз жена!" Който не може да бъде жена, да ражда, той не може да бъде мъж. Онзи, който не е в сила да роди, не заслужава да води тази красива мома. Туй говори кротостта. Така трябва да разбирате дълбоката съвременна философия на живота, ако искате да съградите едно общество, което здраво да почива на тези закони. Сегашните закони са били добри за времето си, но са отживели."

Беинса Дуно, „Кротките“, Неделни беседи , Извънредни беседи , 25 Януари 1921г.


*Удебеляванията са от автора на подготвения материал

Юлия Радойкова




Гласувай:
3



1. dartanjan - Изход 20 "8 Помни събо...
06.12.2017 14:54
Изход 20

"8 Помни съботния ден, за да го освещаваш.
9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;
10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти;
11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."

Матей глава 5

"17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.
18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.
20 Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство."

Слънцето не е символ на Божественото. То е просто още една от многото звезди във вселената, всяка от които Господ вика по име.

А Божественото е истината, любовта и правдата, духовната чистота, милосърдието и дълготърпението, благостта.

"3 Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство.
4 Блажени скърбящите, защото те ще се утешат.
5 Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
6 Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.
7 Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.
8 Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
9 Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.
10 Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство.
11 Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене;"
цитирай
2. barin - Здравей, Юлия. Тук зависи кой какво ...
14.12.2017 07:29
Здравей, Юлия. Тук зависи кой какво почита. Едни повече съботата, други-неделята. Мисля, че по-правилно е неделята да бъде почивния ден. Отначало седмицата е започвала с неделя, а в много държави и сега е така. От много гледни точки неделята е за предпочитане да бъде почивния ден.
Поздрави!
цитирай
3. shtaparov - Много добър въпрос: в свещените ...
20.02.2018 18:50
Много добър въпрос: в свещените писания денят е точно указан- събота но нашите деди имали обичая да почиват в неделя от почит към Слънчевия бог (Слънцебога Дионис,отъждествяван и с Христос) а църквата била принудена да приеме това,за да не ги отхвърли от своето лоно. Тяхното някогашно влияние обаче било толкова голямо,че чрез Катарите те наложили своя древен обичай на цяла Европа а после- и на света. Прав е бил Беинса Дуно в думите,които сте цитирали- събота е денят на Сатурн (Бога на подземното царство т.е. на мъртвите) а неделя- денят на Новото Слънце (Денят в който то се ражда) което значи- Денят на светлината. Старите евреи били поклонници най-вече на Сатурн- затова държали на съботата но нашите си държали на неделята и както виждаме,удържали са я успешно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 274660
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 384