Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 22:00 - Малайзия, бъди добро момиче! Дори малко по-добро от мен.
Автор: journaligator Категория: Други   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2013 01:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Период, в който усещаш, че ще се озовеш в странична (от твоята перспектива) ниша на времето и пространството, захвърляйки старата си кожа като палто - това са последните дни.
Пистови дни. Купуване на валута, препарати (шест флакона!) против комари, избиране на най-тънките и цветни дрехи, документи, текстове, бижута, географски карти. Пепеляшка отива от горещото огнище директно на бал.
Така беше и когато преди няколко месеца изнервена се озовах на летището в Рим за семинар за бедността в селските региони в Европа. Тогава ме посрещна шофьор, изпроводи ме с чадър до кола, с която ме закара до красивия хотел, а по пътя гледах през измокрените от дъжда прозорци и опитвах да разбера защо животът ми е сглобен от контрасти, фрагменти, затишия и еуфория. И си мислех, че поне и до лошите, и до добрите неща съм стигала сама.

Световните медии говорят възторжено за огромната  конференция Women Deliver 2013, получена стипендия за която е причина за пътуването. Почти прекаляват със следното изречение:
"Хиляди глобални лидери ще се съберат в Куала Лумпур, Малайзия, за да се присъединят към една от най-големите конференции от десетилетия с фокус върху момичетата и жените".

 и още:

"Ключовата конференция Women Deliver 2013 ще призове глобалната общност да продължи да поставя здравето и правата на жените и децата в центъра на новия глобален ред".
***

Петдневната конференция ще се проведе в сграда, подобна на огромна космическа станция с разграфени пространства - кетъринг, заседателни зали, медицински кабинет, медийни зали (надявам се, че има и детективско бюро, в случай, че някой се изгуби). Там са и хората - завързващи приятелства, бърборещи, заседаващи.
Проституция, аборти, предпазни мерки, стереотипи, бременност, майчинство, женски права, самотни майки - над 150 сесии и странични събития ще дискутират различни проблеми и казуси. Записала съм се на поне 40, някои ще отпаднат явно...

Там ще сме няколко момичета, които се познаваме отпреди. С Уафия от Алжир и Нини от Мианмар ще се срещнем пред хотела ни почти веднага след кацане, сближавайки диаметрално различните си биологични часовници. С Уафия се познаваме от семинар в Берлин и после - в Барселона, където участва и Нини. Предстои да дойде и журналист от Филипините, с когото се запознахме в Барселона и който ще дойде до Малайзия да се видим. Влажните, странни вечери на Куала Лумпур (която си представям като нещо средно между Ню Йорк и джунгла) са наши. 

Лепнещо като от тропическа жега любопитство, нетърпение, желание за дълбоко поемане на въздух. Ескапизъм. Оставяне на някои мисли настрани. И надалеч от хоботите на тези митични чудовища - тропическите комари (заразните представители на които рядко се срещали в столицата). 

Малайзия, наистина се надявам да си добро момиче - дори малко по-добро от мен!


***

As an adolescent I wrote fantasy novels set in Malaysia and Central Africa.
Umberto Eco 



Тагове:   Малайзия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: journaligator
Категория: Други
Прочетен: 53344
Постинги: 33
Коментари: 4
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930